divendres, 31 d’agost del 2012

MIG SEGLE DE LES ROQUETES. 1955-2005

Amb aquest títol la Mary Muñoz i jo vam fer un breu repàs sobre els primer mig segle del nostre poble, editant una separata amb el número 9 de la Col·lecció FACSÍMILS DEL GRUP. Ella ja tenia experiència en l'estudi de la nostra història: havia publicat uns anys abans LES ROQUETES: UNA APROXIMACIÓ A LA SEVA HISTÒRIA, llibre referent per a saber del nostre passat i primera publicació del GRUP D'INVESTIGADORS.
Aquest treball, editat com a separata del programa de Festa Major de Sant Joan 2005, com sempre amb el suport de l'ajuntament de Sant Pere de Ribes i l'Associació de Festes Populars, pretenia fixar un punt de partida per al nostre poble: el 1955. Què va passar aquell any? Doncs que una família va decidir comprar un terreny demanant un permís per a fer una barraca, però fent una casa. Aquest model es va copiar a partir de llavors, naixent cases on en teoria havia d'haver-hi barraques d'eines per a horts i explotacions agrícoles.
El nostre impacte fou modest. Vam intentar fer una celebració lluïda, implicar el poble per a consolidar-lo com a tal. 50 anys són pocs, i cal continuar insistint-hi.
Però en general crec que el resultat és interessant: fa una repassada del fet migratori a Catalunya i el Garraf, així com els primers padrons de les Roquetes i la vida d'aquells primers pas. Sortosament vam trobar un arxiu de fotos antigues de les façanes de les primeres cases, que conservem escanejats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada